Piața sistemelor de securitate - Tendințe

În ultima vreme s-au conturat câteva direcții de dezvoltare a echipamentelor, soluțiilor de integrare și protejare a acestor sisteme care acum sunt expuse datorită interconectării tot mai accentuate.

Aceste direcții principale sunt:

  • Cybersecuritatea – masurile hardware și software pentru a preîntâmpina acțiunile infractorilor cibernetici;
  • Internet of Things – echipamente casnice conectate la internet și la sistemele smart home;
  • Cloud computing;
  • Inteligență artificială;
  • Integrarea sistemelor de securitate cu cele de smart home.

Datorită incidentelor de securitate cauzate de accesul destul de puțin protejat la echipamentele conectate la internet, camere IP, becuri wifi și altele de genul acesta, producătorii de echipamente de securitate au început să pună accent pe  implementarea de soluții pentru protejarea acestora, ele fiind și o poartă de acces către alte echipamente din rețea.

Internetul lucrurilor se referă la obiectele din casă, frigidere, aparate de aer condiționat, becuri, prize care sunt conectate la internet pentru a putea fi comandate de la distanță.

În viitorul apropiat numărul și aplicațiile legate de aceste obiecte vor exploda, ceea ce va face dificilă gestionarea accesului la ele, din punct de vedere al securității.

Tendința este ca ele să fie integrate în sisteme smart home, gestionarea fiind făcută unitar.

Pe de altă parte, echipamentele de securitate vor deveni tot mai inteligente, procesoarele incluse putând să prelucreze algoritmi avansați de analiză și de inteligență artificială.

Sistemele bazate pe deep learning și inteligență artificială faciliteaza recunoașterea facială, identificarea obiectelor și cautarea inteligentă a înregistrarilor.

Cloud computingul este un serviciu la care vor apela toți mai mulți utilizatori care nu vor să investească în soluții hardware de stocare a datelor, pe baza unui abonament.

Alături de aceste direcții producătorii, instalatorii și utilizatorii sistemelor de securitate trebuie să se alinieze și reglementărilor legate de prelucrarea datelor personale, după intrarea în vigoare a Regulamentului GDPR.